С тричасов концерт Капанският ансамбъл поздрави почитателите си за 50-я си рожден ден

Уникален състав – такава бе оценката на законодателите в жанра след тричасовия концерт на Капанския ансамбъл по повод 50-я рожден ден на състава.

В първата част на спектакъла „50 години отдаденост – алманах на капанците“ артистите акцентираха върху произведения от капанския етнорегион, показани в традиционна за фолклора стилистика.

Във втората, последният авторски спектакъл на директора, главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла Румян Занев „Кино на село“, бе включено и най-новото произведение в репeртоара „Станиното лице на лимон мерише“, в което хореографията е в съавторство с Васил Герлимов – ръководител на танцовата формация „Танцът на вятъра“ от Стара Загора.

На финала, за изненада на препълнилата залата публика, на сцената се появиха мъже и жени в цивилни дрехи – ветераните на ансамбъла. Тяхното Дико-Илиево хоро бе специалният поздрав за юбилярите.

На мен киното ми хареса“ каза пред всички Любчо Василев – зам.-председател на Съюза на музикалните танцови дейци и нас. И започна с наградите за артистите: Сребърна лира за танцьорката Цветелина Митева и гайдаря Димитър Димитров. Златните лири се оказаха четири: за солистките на хора Силвия Симеонова и Теодора Дамянова, танцьорката Цветелина Дечева и гъдуларя Станчо Станчев, който умее да свири на още поне половин дузина музикални инструмента.

В ръкава“ си Любчо Василев имаше още една изненада: Кристално огърлие – най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци за Румян Занев. „Майстор от висок калибър, легендарен хореограф, неспокоен дух, търсещ и винаги намиращ доброто, красивото и автентичното“, мотивира наградата Л. Василев.

След приветствието си към артисти от Капанския ансамбъл кметът на Разград д-р Валентин Василев подари на състава лаптоп.

Кметът връчи на ансамбъла и наградата от Министерство на културата: Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на България, подписана от министър Вежди Рашидов.

Юбилярите получиха поздравителни адреси от: заместник-председателя на Парламентарната комисия по култура и медии Ирена Соколова, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, областния управител Манол Кившанов, депутатите Михаил Тодоров, д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмедов, ПФК „Лудогорец“, Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, ансамбъл „Загоре“, Северняшкия ансамбъл, ансамбъл „Росна китка“, ансамбъл „Мизия“, ансамбъл „Странджа“… Кошниците цветя бяха от стотици адреси в страната. Защото Капанският ансамбъл има приятели във всяко кътче в България.

И ако някой си е помислил, че след тричасовия маратон на сцената, вечерта е приключила, е сбъркал жестоко. В стола на Средношколското общежитие Капанци и приятелите им от близо и далеч пяха, танцуваха и се веселиха до ранни зори. Само снимките около празничната торта, която трудно пренесоха в средата на залата четирима мъже, продължиха повече от час.

Заради изключителния интерес към юбилейния концерт, Капанският ансамбъл ще го представи пред почитателите си в Разград отново на 6 октомври. Премиерата му навън ще е на 31 октомври в Русe, в Голямата театрална зала на Доходното здание.

By | 2017-09-15T11:58:36+03:00 октомври 2nd, 2016|Капански Ансамбъл|2 коментара

About the Author:

2 коментара

 1. АААdgtggbb 02/11/2021 в 06:56-Отговори

  Некероване кохання 14 серія Некероване кохання 14 серія
  yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
  Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

 2. АААottnjnl 02/11/2021 в 07:05-Отговори

  Некероване кохання 14 серія Некероване кохання 14 серія
  yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
  Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

Оставете коментар