Солистът в оркестъра на Капанския ансамбъл Станчо Станчев – „Деятел на културата 2018“

Поредното признание за Капанския ансамбъл дойде навръх 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Оркестрантът – солист на ансамбъл Станчо Станчев, бе удостоен с почетното звание „Деятел на културата 2018“.
Наградата си той получи лично от кмета на Разград д-р Валентин Василев на тържествена церемония в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.

Наградата се присъжда за високи творчески резултати и принос в развитието и популяризирането на българския фолклор.
Станчо Станчев е роден на 10 юни 1950 г. в музикален род в град Сеново, където още от дете е пленен от фолклорните традиции на капанците. В родното Сеново е първото му съприкосновение с народната музика. По това време в Сеново е най-големият самодеен ансамбъл в региона, с който Станчо едва 4-годишен излиза на сцена.
Средното си образование завършва в Техникум по автотранспорт в Разград.
През 1970 г. влиза в редиците на оркестъра на Капанския ансамбъл като оркестрант-гъдулар и концертмайстор. По това време ансамбълът е към Профсъюзния дом на културата в Разград. В същото време той продължава да е концертмайстор и на състава в Сеново.

През 1989 г. е назначен като ръководител на самодеен фолклорен ансамбъл в Кубрат. През 1998 г. се връща в оркестъра на Капанския ансамбъл като оркестрант-гъдулар.
Оттогава и до днес следват най-ползотворните години както за ансамбъла, така и за Станчо, през които той гостува в много страни на четири континента. За ансамбъла Станчо издирва и предоставя много капански мелодии, които са голяма част от действащия репертоар. Солист на много инструментални сюити, сюити за солисти и оркестър. Но негова визитка и запазена марка е „Станчовата” – сюита за солисти и оркестър по музика на Цветан Цветков. С това произведение Станчо вдига на крака и взривява публиката, като свири на хармоника, свирка, слюда и гъдулка, пее и играе…
На 25 февруари 2015 г., в зала 1 на БНР Станчо е беше представен в най-новият проект на Българското национално радио – “ИЗКУСТВОТО НА КОНЦЕРТМАЙСТОРИТЕ”, когато на една сцена взеха участие най-изявените инструменталисти от фолклорните ансамбли на България. Станчо Димитров ревниво пази автентичния облик на българската народна музика, като продължава да съхранява българските фолклорни традиции, но най-важното е, че заедно с Капанския ансамбъл популяризира и разпространява българската народна музика у нас и в чужбина и кара хората да се чувстват по много специален начин, за да станат част от нещо голямо и важно – българския народен фолклор!

About the Author:

2 коментара

 1. АААegvezhq 02/11/2021 в 07:43-Отговори

  Некероване кохання 14 серія Некероване кохання 14 серія
  yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
  Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

 2. АААeltuyug 02/11/2021 в 09:57-Отговори

  Некероване кохання 14 серія Некероване кохання 14 серія
  yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
  Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

Оставете коментар