ДТА “Лудогорче”

Новини
Репертоар
Отличия
Галерия

Детският танцов ансамбъл „Лудогорче”

Детският танцов ансамбъл „Лудогорче” е създаден през 1973 година. От 2008  г. е част от Капанския ансамбъл.
 
В репертоара на състава са над 60 танца, разработени върху местен танцов фолклор и всички етнографски области в страната. Наред със Стефан Иванов – създател на формацията, и Иван Донев, който поставя първия танц на ансамбъла „Капанче”, за и с талантите творят хореографите Димитър Димитров, Доньо Донев, Тончо Тончев, Тодор Кичуков и Румян Занев.
Пътуванията на състава по света започват още през 1976 г. в Унгария, следват Германия, Гърция, Турция, Куба, Русия, Франция, Испания, Белгия, Черна гора…

Съставът е носител на много престижни награди и отличия на републикански и международни конкурси. Ансамбълът е удостоен със „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци. Представителен ансамбъл от Петия национален преглед на самодейните състави в страната от 1979 година. Това отличие и златният медал са защитени на Шестия и Седмия републикански прегледи на художествената самодейност.

Игралците от „Лудогорче” са носители два пъти на I награда и два пъти на Голямата награда на Националното сдружение на детското танцово изкуство; І, ІІ и ІІІ награда в конкурса „Коледно надиграване” във Варна – 1998 г. и Специалната награда през 2002 г., както и ІІ награда за изпълнение на XVІІ Международен етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа” – Хасково 2017 г. и много, много други.

На международната сцена „Лудогорче” печели приза “Златна елха” от Международния фестивал на културата в.Келце – Полша а през 1999 г. – І награда на Международния конкурс “Златна рибка” – Тулча, Румъния, І  награда в конкурса – фестивал “Деца, мир и красота – 2004” Орел, Русия.
ДТА „Лудогорче” е Представителен състав на ЦИОФФ – Световната организация за фестивали за фолклор, традиции и изкуство към ЮНЕСКО.
 
 Ръководители на състава: Живко Жечев и Яна Кулева.

Ръководители

Павлин Занев и Светломир Петков

2008 – 2017г.

Иван Иванов и Цветелина Митева

2017 – 2020 г.

Иван Иванов, Живко Жечев и Десислава Иванова

2020 до сега

Иван Иванов

Главен художжествен ръководител

Десислава Иванова

хореограф

Магдалена Маринова

хореограф

Ненчо Илиев, Иван Русев

Корепетитори

Scroll to Top