Концерт на Капанския ансамбъл в Козлодуй за празниците на любовта и виното

Артистите на Капански ансамбъл получиха покана и поздравиха читателите си в Козлодуй и гостите на града за празници на любовта и виното.
И аз горях в Дома на енергетика с тематично-сюжетни спектакъл „Дор три сита копринени“, в който с музика, песен, танц и театрални елементи представиха капанската сватба.
Публиката е видяла обръщане и ритуалите преди и по време на сватбата – да остане, където с три сита момичета дружи благопожелайте здраве и да говорите за бъдещото семейство, а с медената пита – да бъде животът им сладък.
С ритуално бръснене момците помагат на своя приятел-годеник да се прости с безгрижния досега живот.
Руйно вино за кръстника и кръстоцветство и всичко общуващо весело се случва в две семейства. Публиката бурно аплодира видяно от сцената и нееднократно след падане на завесата покани ансамбъла за ново гостуване.
„Козлодуй е единствено от любимите ни места за концерт. Публиката разбиране и разнообразие на нашето изкуство. Показват сме в предишни гостувания фолклорно разнообразие на всички етнографски области в сраната, а този път остава да ги представяме само от най-красивите моменти в живота на човека – сватбата. А капанската сватба е уникална и се връща между поколенията – празник на младостта и любовта, продължаваща да остане в себе си в новия живот “, каза след концерта директор на ансамбъла Светослав Митев.

 

Scroll to Top